Poměrně dlouho jsem řešil na synology routeru jak správně nastavit Smart WAN. Toto jsou moje zkušenosti.
Pokud máte možnost dvou připojení k internetu třeba "pevné připojení VDSL (primár) + mobilní LTE(backup)" lze na synology routeru nastavit Smárt WAN "přepnutí služeb při selhání nebo vyrovnávání zátěže".
1. přepnutí služeb při selhání
Pokud vypadne připojení na WAN router zjistí výpadek a přepne na zálohu v mém případě LAN1 (lze vybrat i VPN, PPPOE, 3G neno 4G dongle)
V tomto případě je nutné nastavit kontrolu rozhraní.
Kontrola rozhraní - vypnout bránu (na výchozí bránu se router téměř vždy připojí pokud je zapnuto nedojde k překlopení na zálohu)
- lze dodat IP nebo doménu vlastního webu které bude router kontrolovat v mém případě http://www.seznam.cz a DNS odgoogle.
2. vyrovnávání zátěže
Nevýhoda první varianty je, že se internet na záloze využije jen málokdy a krátkodobě. Pro někoho zbytečný luxus platit 2x za net.
Vyrovnání zátěže je výhodné v tom že router sám řídí provoz podle stahování a odesílání dat. V případě velkého zatížení primáru přesune další provoz na backup.
Lze nastavit v procentech, které připojení má být více využívané. Toto nastavení je vhodné v případě, že máte na LTE FUP a to asi bude mít většina z nás.
Pokud dojde k selhání primáru nebo zálohy veškerý provoz se přesune na funkční připojení. Výpadek se opět řídí podle kontroly rozhraní.
Největší problém mi dělalo jak nastavit trasu zásad (směrování provozu konkrétního zařízení v síti LAN na primár nebo zálohu).
Tato funkce byla pro mě důležitá ze dvou důvodů.
1 na LTE síti mi nefungoval kvalitně hovor přes VOIP. Router směroval provoz z VOIP brány jednou přes primár a podruhý na zálohu (proto někdy hovor vypadával).
2 zbytečně některý nedůležitý provoz na síti šel přes zálohu LTE, který má FUP.
Nastaveni trasy zásad (veškerý provoz z konkrétního zařízení se směruje přes vybrané rozhraní)
Zdrojová IP adresa: IP zařízení v síti LAN
Cílová IP adresa: adresa na kterou se zařízení připojuje v našem případě nechat 0.0.0.0/0 tím se směruje veškerý provoz.
Rozhraní: vybrat primár nebo zálohu podle potřeby.
Pokud by někdo chtěl nastavit, aby veškerá zařízení v síti LAN stahovali z konkrétního serveru jen přes zálohu.
Nevýhoda je pokud server změní IP pravidlo přestane fungovat.